Na hitro o zaprtju S.P.-ja

 Ob odprtju firme se držimo postopkov, ki so predpisani. Vendar ne samo za odprtje, tudi za zaprtje firme   moramo postoriti nekaj korakov. Ko se odločiš zapreti firmo (S.P.), moraš paziti, saj to ne gre čisto   enostavno. Potrebno je namreč slediti postopku, ki določa tudi kakšni so roki glede korakov pri zapiranju.   Veliko izmed tek postopkov lahko opraviti kar od doma. 

 

Na hitro o zapiranju S.P.-ja

Ko se odločiš zapreti firmo (S.P.), moraš paziti, saj to ne gre čisto enostavno. Potrebno je namreč slediti določenemu postopku, ki določa tudi kakšni so roki glede korakov pri zapiranju. 
 
1) Najprej bo treba vsaj 15 dni pred nameravanim dnem zaprtja obvestiti AJPES. To lahko narediš preko spletne aplikacije, preko maila ali pa pisno na izpostavi AJPESa. 
Ta rok pa v praksi pomeni »maksimalni« rok. Običajno AJPES izda potrdilo oz. poda datum možnega izbrisa v krajšem čas.
 
2) Nato se odda obrazec o zaprtju podjetja, kar je treba narediti vsaj 3 dni pred nameravanim datumom zaprtja. S tem, ko je firma zaprta – torej izbrisana iz poslovnega registra – pa delo še ni končano
 
3) Potrebno je namreč še urediti odjavo iz socialnih zavarovanj. To se uredi za ZZZS (oziroma tudi prek spleta). 
 
4) Za tem je treba zapreti še poslovni račun pri banki.
 
5) Ena zadnjih zadev pa bo še oddaja davčnega obračuna FURSu (v 60 dneh po datumu zaprtja). Poleg obračuna davka, pa je tistim, ki vodijo poslovne knjige (torej za normirance to ne velja), oddati še zaključna poročila na AJPES (bilanca stanja in izkaz poslovnega izida).  
 
 
Večino postopkov lahko kar od doma opravite preko spleta. V pomoč pa vam je lahko spletni portal eVEM in priročnik FURS-a (stran 28). Za dodatna vprašanja pa smo tukaj Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 
Avtor: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Unsplash
Tags :