Poslovanje s tujino in DDV

Poenostavljeno povedano

...gre takole: zavezanci za DDV morate postati, ko v preteklih 12 mesecih presežete 50.000 EUR prometa (izdanih računov).
Poleg tega se morate registrirati za DDV, če želite izdati račune drugim podjetjem s sedežem v EU (potrebujete t.i. VAT številko).

Registriranje zaradi presežka 50.000 EUR

Tukaj se šteje, da se morate registrirati, ko seštevek prometa zadnjih 12 mesecev preseže 50.000 EUR. Torej ni vezano na koledarsko leto, temveč na obdobje 12 mesecev.
Primer: če ste od 1.8.2014 do 10.7.2015 izdali račune v višini 48.500 EUR, potem pa veste, da boste 20.7.2015 izdali še račun-e v višini 2.000 EUR, morate pred to izdajo oddati vlogo za pridobitev ddv (VAT) številke in postati ddv zavezanec.

Registriranje zaradi poslovanja z EU

Za DDV pa se morate registrira tudi v primeru, ko boste partnerjem (strankam, ki so podjetja) v drugih članicah EU izdali račun.  Slednji primer ni povezan z višino prometa. Plastično povedano – če bi izdali avstrijskemu podjetju račun za 200 EUR, bi se morali registrirati za DDV. Vendar boste v tem primeru t.i. ATIPIČNI zavezanec za DDV, kar pomeni, da boste DDV »obračunavali« samo strankam iz tujine – tistim v Sloveniji (fizičnim in pravnim osebam), pa boste še vedno zaračunavali brez DDV… prav tako si slovenskega DDV iz prejetih računov ne boste odbijali, saj ste zavezanec po 78. členu ZDDV-1

Pri tem naj opozorimo, da gre tudi pri izdajanju računov v EU v večini primerov za t.i. obrnjeno davčno obveznost, kar pomeni, da se DDV dejansko ne zaračuna (izda se račun brez DDV), spodaj pa se zapiše klavzulo:
DDV ni obračunan po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1 - obrnjena davčna obveznost. (angleško: VAT reverse charge under Article 44 of VAT Directive 2006/112/ES.).

Če pa bi kot atipični davčni zavezanec z izdanimi računi - sešteto skupaj tako slovenske kot EU – presegli 50.000 EUR, pa morate postati »navaden« davčni zavezanec – potem torej normalno obračunavate DDV (slovenskim kupcem, med tem ko v EU še vedno velja enako – obrnjena davčna obveznost).

Obvezno pa upoštevajte pri katerih dobavah (blaga, storitev, prevozov…) – veljajo drugačna določila… o tem se posvetujte na davčnem uradu ali v vašem računovodstvu.

 

Za več informacij in strokovni nasvet, pa vas vabimo, da obiščite našo spletno stran naše Agencije.


Avtor: Robert Dvoršek, dipl. ekon. (UN)

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 10 let dela v računovodstvu, 8 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.
Tags :