Na kaj biti pozoren pri izbiri računovodstva

Izbira računovodstva je zelo pomembna odločitev ob začetku poslovanja in kasneje - v primeru menjave računovodje. Čeprav se zdi, da so vsi računovodje približno enaki - pomislite še enkrat.
To,  da ponujajo podobne storitve in imajo dokaj podobne cene je zelo relativno in razlike med njimi so lahko precejšnje. Poleg cene, ki se lahko razlikujejo tudi za 50-100% za podobno storitev, so ključne razlike predvsem v smislu kompatibilnosti z načinom poslovanja, ki ga podjetnik želi imeti, fleksibilnosti, raznolikosti storitev idr.
 
V bistvu mora podjetnik pri izbiri računovodstva upoštevati precej vidikov, da lahko optimalno izbere tisto, kar zares potrebuje in po ceni, ki je za takšno storitev primerna.
 
Da bo izbira kar najlažja, si je dobro odgovoriti na nekaj naslednjih vprašanj:
 
1. Kakšen bo obseg poslovanja?
Od obsega bo namreč zelo odvisna CENA storitev. Koliko bo dokumentov, zaposlenih, s kakšnimi sredstvi bo podjetje poslovalo (osnovna sredstva - oprema, nepremičnine, materiali, trgovsko blago…); bo podjetje imelo eno ali več poslovalnic?
 
2. Kaj pričakujemo od računovodstva?

Pri zahtevnejših področj davčnega in finančnega svetovanja se lahko pri nekaterih računovodjih že pojavi nesigurnost.

Kot pri večini zadev, tudi pri računovodstvu velja rek: "malo denarja, malo muzike". To pa ne pomeni, da se za konkurenčno ceno ne more dobiti v redu storitve in da je potrebno za solidno računovodstvo plačevati visoke vsote.
 
3. Ali je cena oz. strošek res samo to, koliko plačujemo računovodstvo?
Z dobrim nasvetom in know-how-om, lahko računovodstvo pomaga prihraniti ogromno časa, denarja in energije!
 
4. Kako želimo organizirati poslovanje?
Živimo v informacijski dobi… veliko poslovnih idej zahteva sodobne pristope, elektronsko izmenjevanje dokumentov, hitro odzivnost. Določene panoge pa se šele razvijajo v tej smeri - vsekakor pa trend ne bo več šel nazaj… 
 
5. Kakšne so možnosti za optimiziranje in povezovanje z računovodstvom?
Trend e-poslovanja ne bo šel več nazaj!
Ko je večina poslovanja elektronskega, se velik del poslovanja lahko poveže, integrira, avtomatizira… Zakaj bi tiskali, kopirali, če se lahko podatki samodejno izmenjajo. S tem se lahko izognemo pretipkavanju, napakam, zadeve so narejene hitreje…
 
6. Iščemo knjigovodjo ali morda lahko dobimo še kaj več?
Vodenje knjig in obračuni plač in prispevkov so le del računovodskih storitev. Res je da so obvezne in nujne, vendar lahko s tem, ko v celoti izkoristimo to, kar nam lahko ponudi računovodja, pridobimo še mnogo, mnogo več.
 
 

Prave informacije za vas

Na to temo lahko pridobite še dodatne informacije, saj je bil to samo uvod v podrobnejšo obravnavo tematike... 
Verodostojno in razumljivo - predvsem pa - gratis! 
 
 

AVTOR: Robert Dvoršek

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 10 let dela v računovodstvu, 8 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg predsedovanje več društvom in aktivnosti v lokalnih in nacionalnih organizacijah ima za seboj tudi izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja podjetništva in mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarje, izobraževanje za menedžerje v mladinskih organizacijah, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Sloveni in druga izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.
Tags :